General

Justícia per Keith LaMar

Milena Casado playing for Keith LaMar

Aquest post em fa especial il·lusió, perquè parla d’un projecte basat en denunciar la injustícia que pateix Keith LaMar. L’encàrrec, m’arriba aprofitant que el pianista de jazz resident a Nova York, Albert Marquès, estava passant uns dies amb la seva família a Barcelona. L’Albert és un gran defensor de la llibertat i per això li agrada denunciar les injustícies que pateix la gent, ell ho fa a través del jazz, que és la seva passió. Per l’amistat personal i per les bones referències que li va donar en Manel Fortià d’El Local, em van demanar la col·laboració personal al projecte.

Història d’en Keith LaMar

Keith LaMar va tenir una joventut molt difícil i sobrevivia venent drogues a l’estat d’Ohio. Als 18 anys va patir un atracament a punta de pistola, i li van disparar 2 trets a les cames, ell es va defensar disparant un tret al pit del seu agressor, un amic d’infància que finalment va morir. Keith es va declarar culpable i  el van enviar a presó a complir condemna.

Quan feia 4 anys que estava a la presó intentant posar ordre a la seva vida, ell i d’altres presos feien esport al pati, mentre a l’interior de la presó s’estava gestant el que acabaria siguent un motí. Quan la cosa ja pintava malament, Keith va anar a la seva cel·la a protegir els seus efectes personals. De tornada al pati, ell i la resta de presos, ja van presenciar com uns quants homes van ser llançats des dels pisos superiors al pati, tot això va acabar amb un setge d’onze dies, amb un balanç de 9 presos i un policia morts.

Comença el malson

Quan tot va tornar a la normalitat, l’Estat d’Ohio havia de donar explicacions i començar a buscar culpables. Es van seduir alguns presos amb la promesa d’una llibertat condicional anticipada, o rebaixes de condemnes, a canvi d’inventar una història creïble, per poder difuminar els problemes que tenia l’Estat amb la seva presó fora de control. Keith va ser el “cap de turc” escollit pels informadors de la presó, i tothom va començar a assenyalar-lo com el culpable del motí. 

Al judici va haver-hi confessions reals per defensar en Keith, amb testimonis presencials que contradeien la versió fabricada dels fets. No es va trobar cap evidència forénsica o prova d’ADN d’en Keith als cadàvers, però continuaven acusant-lo a ell. El judici també va tenir un elevat to racial de la fiscalia, ja que va demanar la destitució dels pocs membres negres del jurat, i a més va tenir lloc a un comptat de blancs al sud d’Ohio.

El desenllaç

Tot i l’evidència que en Keith no tenia cap motiu per matar a ningú, cap prova que l’incriminés, ni trobar cap connexió amb els grups que van organitzar el motí, finalment, el jurat el declarà culpable de la mort de 5 interns i el va condemnar a mort. La seva execució està fixada pel dia 16 de novembre de 2023.

#Freedomfirstjazz

Davant aquesta injustícia, l’Albert Marquès no es pot quedar de braços plegats, i per això fa temps que dóna suport a tot el moviment d’en Keith, que per cert és un gran aficionat al jazz. Mentre passava un dies a casa, va reunir a una colla d’amics i companys d’escenari, per denunciar la causa d’en Keith des de Catalunya. L’objectiu era fer un grup amb músics blancs i afroamericans, que improvisessin música mentre escoltaven en Keith recitar un poema des de la presó on està reclòs. La sessió també s’enregistraria en vídeo per poder-ne fer difusió a xarxes.

Els músics de la sessió van ser Erin Corine a la veu i Milena Casado al flugelhorn, l’Albert Marquès al piano Yamaha C7 que tenim a l’estudi, Marc Ayza a la bateria Gretsch USA Custom que també és pròpia d’El Local, i Manel Fortià al contrabaix. Jo em vaig encarregar de l’enregistrament i la mescla, i del vídeo, se’n va encarregar l’Aleix Campos que és qui genera continguts, i gestiona tota la part audiovisual del que passa a El Local.

Es van enregistrar tres improvisacions, i una versió amb un poema de Nazim Hikmet recitat per l’Erin Corine, que finalment també veurà la llum d’aquí uns dies. Com als gran enregistrament, es va seleccionar el primer “take”. Més info a @justiceforkeithlamar, @freedomfirstjazz, @blacklivesmatter

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *