Cada cop són més els músics amateurs que decideixen muntar un “home studio”, és a dir, un estudi de gravació a casa. És cert que, a partir d’alguns elements bàsics, es poden començar a realitzar gravacions casolanes. Tanmateix, és important tenir en compte que un estudi de gravació a casa mai no oferirà els mateixos resultats que un estudi de gravació professional.
Com fer un estudi de gravació a casa?
Moltes persones es decideixen per instal·lar un estudi de gravació a casa perquè, en un primer moment, pensen que resulta molt més econòmic que llogar un estudi de gravació professional. Tanmateix, és important tenir en compte que, encara que sigui casolà, un estudi requereix certa infraestructura i, en conseqüència, una inversió important. Per això, abans de començar a plantejar el teu estudi de gravació casolà, és important que valoris si realment podràs arribar a amortitzar totes les despeses a les quals hauràs de fer front.
A continuació, t’expliquem quins són els 5 elements principals que ha d’incloure qualsevol estudi de gravació musical:
Màquina de control i emmagatzematge
En primer lloc, necessitaràs un ordinador potent i amb molta capacitat d’emmagatzematge. Aquest element és una peça fonamental a qualsevol estudi de gravació, ja que és on s’emmagatzemen els enregistraments. Per això, et recomanem que tingui capacitat de treballar amb programes d’edició d’àudio, que tingui un bon processador i una extensa memòria RAM.
Software d’edició
Per altra banda, també et caldrà un software d’edició per gravar, editar, masteritzar, mesclar o fer arranjaments. Al mercat, trobaràs una gran diversitat d’opcions, algunes d’elles amb versions gratuïtes (encara que solen estar molt limitades) o també programes gratuïts de codi obert.
Segons les teves necessitats, pots optar per recórrer a una eina més professional o decantar-te per una opció gratuïta.
Interfície d’àudio
Normalment, qualsevol estudi de gravació professional compta amb una taula de mescles a la qual es connecten tots els micròfons i/o instruments. A casa, per aconseguir resultats semblants, pots substituir la tradicional taula per una interfície d’àudio.
Com amb la resta d’elements, existeixen opcions molt diverses, amb preus i nivells molt dispars. Les opcions més econòmiques solen comptar amb una interfície de 2 canals, però, per gravacions professionals, segurament necessitis una major capacitat.
Monitors d’escolta
Una altra eina indispensable a qualsevol estudi són els monitors d’escolta. Bàsicament, la seva funció principal és permetre fer un seguiment del procés de gravació i supervisar la nostra feina. Per això, mentre s’estigui gravant, utilitzarem auriculars i apagarem els monitors, però, quan estiguem treballant sobre la mescla, utilitzarem principalment els monitors.
En aquest sentit, també és important tenir en compte que han de ser plans, de manera que puguin reproduir un so neutre amb el rang de freqüències més ampli possible.
Micròfons
Durant la fase de gravació, segurament també hauràs d’utilitzar micròfons, principalment per les veus, però també per gravar guitarres elèctriques a través d’un amplificador o instruments acústics, com la guitarra clàssica o elements de percussió.
Hi ha molts tipus de micròfons, però, com a mínim, et recomanem tenir-ne un de condensador de membrana gran i un de dinàmic.
En resum, al llarg d’aquest post ha quedat més que demostrat que fer un estudi de gravació casolà no és barat. Independentment del nivell i de les necessitats de cada projecte, un estudi de gravació necessita una mínima infraestructura. Per això, si fas números, probablement te n’adonis que et surt molt més a compte llogar una sala de gravació professional.
Bon dia, necessitariem una valoració per possar audio (locutor professional que ja tenim) a un vídeo documental d’un vaixell de regates travessant l’Atlàntic. La durada d’aquest primer vídeo sería d’uns 8 minuts en 1 únic idioma.
Bon dia Joan, ens posem en contacte per privat per poder-te passar la valoració. Salutacions,